خطا
  • JUser: :_بارگذاری :نمی توان کاربر را با این شناسه بارگذاری کرد: 822
امروز پنج شنبه, 09 فروردين 1403 - Thu 03 28 2024

منو

نظر خانم استاد لواسانی درباره حجاب

مصاحبه ای که در زیر می خوانید، قسمت دوم گفتگوی خبرگزاری فارس با خانم استاد روحانی است که پیرامون مسئله ی حجاب و عفاف است. قسمت اول را اینجا بخوانید.

واحد فرهنگی مدرسه این مصاحبه را به مناسبت 21 تیرماه، روز عفاف و حجاب، اینجا منتشر می کند.

 

هادیه روحانی در سالروز کشف حجاب:
نخستین خطاب حجاب متوجه آقایان است، بعد بانوان

مدیر حوزه علمیه حضرت زینب(سلام الله علیها) و مسن‌ترین استاد حوزه علمیه خواهران تهران می‌گوید: باید توجه کرد در دو دستوری که در قرآن درباره حجاب آمده، اولین خطاب حجاب متوجه آقایان است، بعد خانم‌ها.

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، در یکی از خیابان‌های شمال شهر تهران در منطقه پاسداران حوزه‌ علمیه‌ای قرار دارد که نام آن یادآور عقیله بنی‌هاشم و شیرزن حماسه کربلاست، حوزه علمیه حضرت زینب کبری(سلام الله علیها) سیزده سالی می‌شود که در این منطقه به تربیت طلاب خواهر در سطح دو مشغول است و جزء نخستین مدارسی است که در شهر بزرگ تهران مجوز آموزش به خواهران را از شورای مدیریت حوزه های علمیه قم دریافت کرده است.

هادیه روحانی مؤید (لواسانی) مدیر این مدرسه علمیه که در دهه 70 زندگی خویش به سر می‌برد، چنان با حرارت سخن می‌گوید که نشان می‌دهد دلش جوان است و دغدغه دینی او هم‌چنان مانند دوران قبل از انقلابش با نشاط و پر انگیزه است، وی با استاد شهید مطهری مدتی در فعالیت‌های قرآنی مسجد الجواد (میدان هفت تیر) کار کرده است و از نزدیک با خانواده ایشان در ارتباط هستند.

او که علاقه زیادی به علم پزشکی داشته، با معدل بالا در حالی از دبیرستان فارغ‌التحصیل می‌شود که تقدیر برای او سرنوشت دیگری را رقم می‌زند و به تحصیل در علوم دینی در زمان تحصیل متوسطه و دبیرستان مشغول می‌شود، در این اثنا با اختیار خودش در زمان پهلوی حجاب را انتخاب می‌کند و از اینکه در مدرسه‌ 700 نفره دختران به همراه دو نفر دیگر حجاب داشته است با افتخار سخن می‌گوید،‌ او عروس آیت‌الله سیدحسن لواسانی است که پدر شوهرش پسرعموی همان آیت‌الله سیدمحمدصادق لواسانی دوست دیرین امام خمینی(ره) بوده است.

از آنجایی که وی شرایط حجاب در دوران پهلوی را درک کرده و با اختیار و اراده خودش در آن زمان حجاب را انتخاب کرده است، درباره اهمیت حجاب و عفاف با این مؤسس حوزه علمیه حضرت زینب کبری(سلام الله علیها) گفت‌وگویی را در دفتر کار ایشان ترتیب داده‌ایم که مشروح آن در ادامه می‌آید:

پیش از این خبرگزاری فارس، گفت‌وگویی پیرامون زندگانی هادیه روحانی‌مؤید با عنوان «مهریه مسن‌ترین استاد حوزه علمیه خواهران/نسبت فامیلی شهید مطهری با دکتر شریعتی» منتشر کرده است.

تمام دستورات حجاب برای وقتی است که مؤمن شدی

*شما از خاطره خودتان درباره انتخاب حجاب و چادر در زمان پهلوی سخن گفتید، اما به راستی حجاب مایه محدودیت ما خانم‌ها نیست، چرا ما باید خودمان را به خاطر جنس مخالف بپوشانیم، مگر خداوند ما را آزاد نیافریده است، اینکه از صبح تا شب حجاب داشته باشیم و خودمان را محصور کنیم چه فایده‌ای دارد؟!

-باید توجه کنیم که خداوند جذابیت در خانم‌ها قرار داده است و پوشاندن این زیبایی برای جنس مخالف محدودیت به وجود نمی‌آورد، همان گونه که وسیله گرانبها و زیبا مانند جواهراتمان را در معرض بیگانه قرار نمی‌دهیم و از او محافظت می‌کنیم لذا، قرآن کریم می‌فرماید: «قُلْ لِلْمُؤْمِنینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَیَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ»، ما باید از زیباییهایمان محافظت کنیم تا دیگران را در معرض گناه قرار ندهیم، البته باید توجه کرد در دو دستوری که در قرآن درباره حجاب آمده است، اولین خطاب حجاب متوجه آقایان است و بعد برای خانم‌ها!

خدا می‌فرماید: «قُل لِّلْمُؤْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَیَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِکَ أَزْکَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِمَا یَصْنَعُونَ»؛ ای پیامبر! به مردها بگو چشم‌هایشان را فرو پوشند از نگاه به نامحرم؛ یعنی پوشش چشم نه بستن چشم، یعنی چشم خود را از میدان دید دور کنند و بلافاصله مطرح می‌کند که فروج خود را حفظ کنند، یعنی دامن عفت خود را نگه دارند، همچنین به خانم‌ها اجازه داده نمی‌شود به آقایان نگاه کنند، این دستور اولیه به آقایان است، پس آقا باید چشمش را فرو بپوشاند و به زن نامحرم نگاه نکند و این حجاب مرد است، این آیه دستور به مؤمنان است که باید با عفت و پاک ‌دامن باشند و این خیلی مهم است.

در ادامه خداوند خیلی زیبا در مورد زنان فرموده است: «وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ یَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَیَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُیُوبِهِنَّ وَلَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ» به زنان با ایمان هم بگو به مردان نامحرم نگاه نکنند. تمام دستورات حجاب برای وقتی است که مؤمن شدی، مرحله‌ اول اسلام است و بعد باید انسان مؤمن شود تا بتواند عمل کند.

کسی که ادعای مسلمانی دارد «هر چند در شناسنامه» باید اوامر الهی را رعایت کند

*برخی می‌گویند من آدم مؤمنی نیستم و مسلمانی من شناسنامه‌ای است، چرا باید در جامعه با حجاب حاضر شوم؟ مهم دل است که خدا و امامان را دوست دارم!

-کسی که دوستدار خدا و امامان است، باید به دستورات آنان و قرآن که کلام الهی است نیز عمل کند، همان طور که می‌دانید قرآن هم «هُدًی‌ للناس» است و هم «هُدًی ‌لِلمتقین»، «هدی ‌للناس» برای تمام مردم است و همه افراد بشر می‌توانند از هدایت اولیه قرآن بهره ببرند، ولی «هدی‌ للمتقین» وقتی انسان از آن بهره می‌برد که هدایت و متقی شود، آن زمان است که نظر رحمت خداوند و قرآن شامل حال او می‌شود.

ببینید وقتی خدا و ایمان در کار باشد، دل، هوا و هوس کنار می‌رود، شخص یا باید بگوید من دلم می‌خواهد آزاد باشم و بروم، بنابراین «لااکراه فی‌الدین»، اجباری در پذیرش دین نیست، ولی اگر پذیرفت، باید تسلیم شود پس کسی که ادعای مسلمانی دارد «هر چند در شناسنامه» جزء گروه هدی للناس قرار می گیرد و باید اوامر الهی را رعایت کند.

بله! انسان آزاد است، اجبار هم ارزشمند نیست، یعنی کسی با اجبار کار خوبی را انجام دهد، ارزشی پیدا نمی‌کند، پس باید با اختیار کار خیری را انجام دهد، چون انسان مختار آفریده شده است، مسلماً کسی که وارد دایره ایمان شد و جزو مؤمنین شد، اینجا فرمان می‌برد، مشکل ما این است که اصول اعتقادی‌مان ضعیف است، اگر اصول اعتقادی‌مان قوی شود، پذیرش راحت‌تر صورت می‌گیرد.

مهم این است که دلم پاک باشد یعنی اصول اولیه‌اش درست نیست

*اگر دل پاک باشد و حجاب را رعایت نکند، مگر اتفاقی رخ می‌دهد؟!

-اگر فردی چنین حرفی را بزند، یعنی اصول اولیه‌اش درست نیست، اگر یقین کردیم خدا یگانه است و قرآن معجزه است. و بر حقانیت قرآن و نبوت پیامبر یقین کردیم، باقی مسائل آسان می‌شود، علت اصلی این است  که زیر بنای اعتقادی ما سست است.

ببینید بگذارید مسأله‌ای را تبیین کنم و به اصل موضوع برگردیم، این همان خدایی است که تمام چیزهایی که در روی زمین آفریده است، همه برای انسان بوده است، با این وجود در کل موجودات جهان پروردگار عالم دو موجود را مختار آفریده است، جن و انسان، البته از آنجایی که انسان اشرف مخلوقات است، خداوند نبوت و رسالت را تنها در انسان قرار داده است و جنیان ملزم به اطاعات از پیامبران و امامان انسانی هستند.

خداوند دو گروه انبیا و رسولان را برای راهنمایی بشر آفریده است، انبیا کسانی هستند که به آن‌ها وحی می‌شود، ولی مأموریت نداشتند که وحی را حتماً به انسان برسانند،‌ بلکه خودشان در جامعه الگو بودند،‌ اما رسول کسی است که مأموریتش رساندن رسالت به مردم بوده است، حال رسولی به مقام اولوالعزمی می‌رسد که بالاتر است و وظیفه دارد بر تمام مردمان زمان خویش پیام رسالت را منتقل کند که کار بسیار سخت است و اراده قوی می‌خواهد، بعد از فرستادن انبیا و رسولان از آدم(علیه السلام) تا پیامبر(صلی الله علیه و آله)، یحث خاتمیت پیش می‌آید که خاتم انبیا کسی است که دین او برای تمام مکان‌ها و تمام زمان‌ها تا قیامت قابلیت اجرایی دارد.

*اعتقاد به خدا قلبی شد، حجاب را رعایت می‌کند

با این وجود کتابی به نام قرآن کریم هم معجزه الهی رسول اکرم(صلی الله علیه و آله) است برای تمام نسل‌ها و زمان‌ها کفایت می‌کند و مختص به زمان خاصی نیست و از هر گونه تحریف هم به دور بوده است، در حالی که در تورات و انجیل شاهد تحریفات و ثبت خرافات بوده‌ایم.

همانطور که گفتم تمام چیزهایی که بشر نیاز دارد در قرآن مجید ذکر شده است از توحید و معاد گرفته تا علوم مختلف، باز تأکید می‌کنم که اعجاز قرآن این است که برای تمام زمان‌ها قابلیت اجرا شدن را دارد و همین کتاب تا روز قیامت برای ما کافی است، پس اگر با یقین به اصل این موضوعات اعتقاد پیدا کند و وارد دایره ایمان شود، ناخودآگاه به سمت حفظ حجاب و عفاف پیش می‌رود و دیگر نیازی به تذکر نیست، پس باید روی اعتقادات جوانان کار کرد.

بعضی ها خیال می‌کنند که خدا و قرآن و پیامبر(صلی الله علیه و آله) و اهل بیت(علیهم السلام) را قبول دارند، فقط این سخنان لقلقه زبانی ایشان هست، وقتی کسی از ته دل قبول کرد، خود به خود انجام می‌دهد، وقتی اعتقاد به خدا قلبی شد، حجاب را رعایت می‌کند، در اینجا دلش می‌گوید نه! اما چون خدا می‌گوید حجاب داشته باشد، می‌گوید: چشم! اینجاست که انسان به کمال می‌رسد.

* و صحبت پایانی...

-إن‌شاءالله خدا به همه توقیق بدهد به خصوص به کشور و رهبرمان که الان بزرگ‌ترین نعمت وجود مقام معظم رهبری است، رهبر ما جهانی است، چرا که رسالت جهانی و سیاسی دارند و سیاست از دین جدا نمی باشد، هرچند نمی گوییم ایشان به طور مطلق معصوم هستند ولی تبعیت از فرمایشات رهبر از الزامات مسلمانی است پس کسی که ادعای تبعیت از امام زمان (عج) را دارد می بایست سخن رهبر را گوش داده و اطاعت کند.

نظر خود را اضافه کنید.

0
شرایط و قوانین.

کاربرانی که در این گفتگو شرکت کرده اند

  • مهمان (فرمانده)

    سلام.خوندم.خدا سایه حاج خانم و امثال اینها که دغدغه دین دارند برسر ما جوانها حفظ کنه.

    آخرین بار در تاریخ حدود 9 سال قبل توسط مهمان ویرایش شد